(iznests no šīs tēmas — Juris)
Ja gribi ēst kā NYC vietējais iedzīvotājs, tad McDonalds, Burger King un Wendy's vienmēr ir kādi īpašie piedāvājumi par $1, no pāris tādiem būsi paēdis…
Taisnība jau, bet nu vairāk par pāris dienām es laikam tā neiztiktu - paliktu veselības žēl
Bet vispār NYC šajā jomā ir ļoti demokrātiski - var atrast pārtiku visām gaumēm un budžetiem. Pazīstu vienu sievieti kas uz turieni dodas katru otro/trešo gadu uz nedēļu iepirkties, skatīties Brodway mūziklus un ēst smalkos restorānos par 100+$ no cilvēka...
Var jau būt, ka labi, ciklvēkiem iemācīts — jebkas, ko var dabūt McDonalds, Burger King un Wendy's, automātiski ir izcili neveselīgs, no otras puses —
Nu viedokļi jau var būt dažādi un uz īsu brīdi tas ir vienalga, bet nu grūti būs noliegt ka nabadzīgie Amerikāņi (tie kas bieži iztiek ar tiem 1$ piedāvājumiem) īpaši veselīgi neizskatās. Pašam burgerim kā ēdienam jau nav ne vainas, viss atkarīgs kādas kvalitātes sastāvdaļas lieto...
Manuprāt tur lielāka ietekme litriem cukurdzērienu (McDonalds piedāvā free refills, resp., nopērc glāzi un lej kolu cik vien vēlies) un fritiem. Liellopa kotletes maize diez vai ir tas briesmīgākais.
imho, ir diezgan liela atšķirība starp īstu burgeri un McDonalds iespējami lētāk uztaisīto parodiju
imho, ir diezgan liela atšķirība starp īstu burgeri un McDonalds iespējami lētāk uztaisīto parodiju
Arī cenā
(McDonalds piedāvā free refills, resp., nopērc glāzi un lej kolu cik vien vēlies)
Un tomēr lielākā daļa amīšu izvēlas iepirkt dārgāku lielāka tilpuma glāzi Lai mazāk būtu jāstaigā pēc refila? Tas mani pārsteidz.
ja karstāka diena, tad es parasti to glāzi piepildu pilnu pirms iešanas prom un dzeru vēl stundu vai divas. Tā kā tie liekie 10-20 centi ir tā vērti, imho
Ņujorkā var dabūt ļoti labus burgerus ar īstu gaļu, bet nu cena arī ir padsmit dolāri nevis 2-3. Vispār jau gan tāpat lēti salīdzinot ar iespējām teiksim mums daudz tuvākajā Skandināvijā.
Tie kuriem no mums ir iznācis vairāk ASV būt noteikti ir ievērojuši ka tur McDonalds un Burger Kings (pat vēl vairāk) ir zemāk uz totēma staba nekā tie paši iestādījumi Eiropā. Apmeklētāji tādi dīvaini mēdz būt, pārdevēji bieži resni un no nabadzīgākajiem slāņiem. Sajūta pavisam ne tāda kā Rīgā.
Ņujorkā var dabūt ļoti labus burgerus ar īstu gaļu, bet nu cena arī ir padsmit dolāri nevis 2-3.
Jūtos nedaudz dīvaini, ka aizstāvu megakorporāciju, bet tomēr, pārmetumiem jābūt pamatotiem. McDonalds raksta, ka viņu burgeros ir 100% liellopa kotlete, kur nu vēl īstāku gaļu: «100% BEEF PATTY: Ingredients: 100% Pure USDA Inspected Beef; No Fillers, No Extenders. Prepared with Grill Seasoning (Salt, Black Pepper).» http://nutrition.mcdonalds.com/getnutrition/ingredientslist.pdf
Un zinot, kā amerikāņiem patīk tiesāties, šaubos, vai viņi uzdrošinātos melot.
Dārgākās burgernīcās parasti ir lielākas porcijas, lielāks uzcenojums, patīkamāka atmosfēra, iespējams dārgākas izejvielas (augstākas kvalitātes un/vai mazāku apjomu dēļ).
Tas, ko mēģinu pateikt — labāk vadīties no faktiem un veselā saprāta, ne no stereotipiem.
Šeit: http://www.businessinsider.com/how-to-lose-weight-eating-mcdonalds-2014-1 vīrietis, kas pārtika tikai no McDonalds ēdiena, bet ievērojot ieteicamo diennakts kaloriju daudzumu un sākot vingrot, nometa svaru.
Tas jau arī ir galvenais arguments, ka ja ēd frī un dzērienus, tad neēd vēl visu ko citu tajā ēdienreizē un to dzērienu nedzer 4 litrus katrā reizē. Protams, ilgstoši es tādu dietu negribētu. Kad pirmo reizi biju Šveicē daudz gadus atpakaļ, tad paskatoties uz vietējo ēstuvju cenām arī izvēlējos McDonalds. Trīs dienas burgeru pilnīgi pietika, lai pēc tam pusgadu vispār virsū viņiem neskatītos.
Kad runa iet par jau sagatavotu malto gaļu man nāk prātā video ko, ko sagatavojis šefs Džeimijs Olivers: http://youtu.be/twOj0XNCyaY
Man, ja godīgi ir līdzīgas sajūtas pret malto gaļu, ko tirgo mūsu Rimi. Es nesaprotu kā maltā gaļa rimi, kur ir ieguldīts papildus darbs - malšana, gandrīz vienmēr ir 2x lētāka par vislētāko liellopa gabalu kilogramā. Un smieklīgi, kad prasu pārdevējai viņai nav ko atbildēt. Varam tikai minēt no kādiem pārpalikumiem Rimi to taisa.
PS. Juri, neaizmirsti par brodveju.
Kad runa iet par jau sagatavotu malto gaļu man nāk prātā video ko, ko sagatavojis šefs Džeimijs Olivers: http://youtu.be/twOj0XNCyaY
Man, ja godīgi ir līdzīgas sajūtas pret malto gaļu, ko tirgo mūsu Rimi. Es nesaprotu kā maltā gaļa rimi, kur ir ieguldīts papildus darbs - malšana, gandrīz vienmēr ir 2x lētāka par vislētāko liellopa gabalu kilogramā. Un smieklīgi, kad prasu pārdevējai viņai nav ko atbildēt. Varam tikai minēt no kādiem pārpalikumiem Rimi to taisa.
Man reiz Rimi pārdevēja visai vaļsirdīgi pateica, ka tā "maltā gaļa" ir ar/no soju. Lai nebūtu lieku šaubu gaļu labāk malt mājās (ja laba gaļasmaļamā mašīna tad tas ir vinkārši un ātri un galvenais zini, ko tur liki iekšā).
Ja runā par veselīgu/neveselīgu ēšanu tad tas ir diskutabls jautājums (var jau uzdot jautājumu vai mūsdienās vispār ir iespējams ēsti tikai "veselīgi" - e-vielas, konservanti, ģenētiskās modifikācijas utt.?). Galvenais laikam ir dzīvesveida atbilstība uz ņemtajam kaloriju daudzumam un ātro ēstuvju piedāvājums ceļojuma laikā jau nebūs tas lielākais ļaunums (ja remdē izsalkumu, nevis negausīgi pierijās).
Kā labi parādīja sers Olivers, "100% gaļa" nenozīmē, ka tā ir laba gaļa. Līdzīgi var salīdzināt laša steiku ar krabju nūjiņām - abos ir zivis, varbūt kādās dārgākās krabju nūjiņās pat 100%
Par rimi (un gan jau citiem lielveikaliem tepat Latvijā). Ja klientam ir tāda vēlme, var paņemt karbonādi (vai citu bezkaula gabalu) un samalt turpat uz vietas.. Cena no tā nemainās, ja iepriekš samaltā gaļa šķiet soja, tualetes papīrs vai cita draza
Par McDonalds, Hesburger u.c. jau gatavām kotletēm gan nezinu. Iespējams, ka tur tā gaļa tomēr nav tā vērtīgākā..
P.S. Es ļoti atvainojos par offtopicu.
Rimi nemaļ gaļu, esmu prasījis. Sak ņemiet re ku i
Rimi nemaļ gaļu, esmu prasījis. Sak ņemiet re ku i
TC "ZOOM" Rimi maļ gaļu pēc pieprasījuma. Par citiem Rimi nezinu.
Kādu laiku atpakaļ pēc peiprasījuma tiešām mala, bet tagad vairs nē! Iespējams, ka ir kāds Rimi, kas maļ, kā Sintija raksta (ja tā nav veca iformācija) arī citos lielveikalos pēc pieprasījuma vairs nemaļ...
Kādu laiku atpakaļ pēc peiprasījuma tiešām mala, bet tagad vairs nē! Iespējams, ka ir kāds Rimi, kas maļ, kā Sintija raksta (ja tā nav veca iformācija) arī citos lielveikalos pēc pieprasījuma vairs nemaļ...
Nu kādu mēnesi veca tā informācija būs. Varbūt no Junā gada kas mainījies...
No NY uz malto gaļu Rimi... off topic iegājās, bet laikam jau tas ir aktuāli.
Nu tad pieberam sāli: Maximā gaļu maļ joprojām (vismaz tā, kas Ogrē)
cik x maxima tā ir?
XX Tantēm, gan ir tendence ņaudēt, ka jau nomazgājušas aparātu, ja atnāc pec 18.00, bet līdz tam laikam, gan problēmu nav bijis. Es gan neesmu kādu mēnesi malis, bet nedomāju, ka tā pēkšņi viss nomainījies. Šodien, ja būšu veikalā, paskatīšos intereses pēc, vai uzraksts joprojām stāv
(Droši turpiniet par malto gaļu, burgeriem un fast food, vakarā vienkārši izlikšu kā atsevišķu tēmu, lai netraucē Ņujorkas braucējiem.)
Kā labi parādīja sers Olivers, "100% gaļa" nenozīmē, ka tā ir laba gaļa. Līdzīgi var salīdzināt laša steiku ar krabju nūjiņām - abos ir zivis, varbūt kādās dārgākās krabju nūjiņās pat 100%
Ar grūtībām noskatījos to video un par labu nenosauktu, lēta propaganda sliktākajās TV-Shop tradīcijās. Spēle uz emocijām ar apgalvojumiem, kas nedaudz paanalizējot izrādās absurdi.
Sākšu ar to, ka veselam dzīvniekam nav "sliktas gaļas". Ir izsmalcinātāki gabali, par ko kāds gatavs maksāt simtus, un ir ne tik smalki (kas turklāt atšķiras kultūrās, amerikāņiem bija briesmu bauma, ka burgeriem piejaucot liellopu mēles — man mēle liekas pati gardākā un vērtīgākā liellopa daļa…). Katrs gabals vienkārši prasa atbilstošu pagatavošanu. Es tieši uztvertu kā ņirgāšanās par ēdienu, ja labu mīkstu steika gabalu kāds ņemtu un samaltu kotletēs. Galu galā gaļas mašīna tāpēc izgudrota, lai sīkstākus gabalus padarītu baudāmus pārtikā.
Man arī grūti saprast, kāpēc jāuztver kā kaut kas slikts gaļas dezinficēšanu. Kā saprotu, tas notiek ar amonjaku, kas mērenās devās cilvēkam nav toksisks (abiniekiem gan) un turklāt nav teikts, vai gala produktā no tā kas vispār paliek.
Ļoti atbalstāmi, ja visām lopa daļām atrod pielietojumu (galu galā mēs ēdam arī asinsdesu, plaušu sacepumu, aknu plācenīšus, cūku ausis, vistu kuņģīšus utt), man tas liekas daudz ētiskāk kā piemēram izšaut miljonus bizonu, izmantot tikai ādas un pašus atstāt sapūšanai.
Ir divi kritēriji — vai rezultāts liekas garšīgs (un par to atļaušos spriest pats, padomus no Olivera nevajag) un vai sastāvdaļas nav kaitīgas (par to video nebija ne pušplēsta vārda).
Ēdiena tapšanas procesa estētika vai ilgums man nebūtisks. Ļoti šaubos, vai viņa nosaukto "labo" gaļas gabalu iegūšana ir vizuāli baudāma (ja vien skatītājs nav sadists). Ar tādiem pašiem argumentiem Olivers varētu parliecināt skatītājus par jebkuras rūpnieciski (un bieži vien arī mājās) ražotas pārtikas pretīgumu.
Analoģiju ar laša steiku un krabju nūjiņām neuztveru, abi ir gardi ēdieni ar ļoti atšķirīgām garšām, un muļķis būtu tas, kurš mēģinātu taisīt krabju nūjiņas no laša filejas…
Spēle uz emocijām tomēr nostrādāja, kopš 2012. gada McDonalds šādu gaļu neizmanto burgeros.
http://abcnews.go.com/blogs/health/2012/02/01/mcdonalds-announces-end-to...
Rakstā arī teikts, ka Liebritānijā to aizliegts lietot cilvēku pārtikā, ja vēl pateiktu kādēļ, tā beidzot būtu runa par lietu, nevis cilvēku baidīšana ar to, kā izskatās jēla gaļa.
Skaidrībai piebildīšu, ka man nav ne mazākā sakara ar gaļas pārstrādi, McDonalds vai viņu konkurentiem utt. Vienkārši nevaru ciest, ja tādi Oliveri izplata demagoģiju, vienalga, vai tas zemisku vai cēlu mērķu (tad īpaši skumji, jo diskreditē šo mērķi) vārdā. Mērķis neattaisno līdzekļus.
Es tak nesaku, ka McDonalds būtu kaut kas, ko nekad nevajadzētu ēst. Es tik saku, ka mēģinājums to salīdzināt ar normālu burgeri, un pateikt ka atšķirība ir galvenokārt telpu iekārtojumā un apkalpošanas kvalitātē, ir kā salīdzināt laša steiku ar krabju nūjiņām. Kā tu pareizi teici, katrai no tām precēm ir sava vieta. Par savu cenu McDonalds pat varētu būt izcili labs.
Mans rants bija pārsvarā par Oliveru, ne Tevi.
Nu nē, burgeris jebkurā gadījumā ir pielīdzināms krabju nūjiņām, dārgākām vai lētākām. Turklāt McDonalds "krabju nūjiņas" kā atklājās nav no lētākajiem gaļas gabaliem.
Analogs laša steikam būtu liellopa steika gabals. Tā jau pavisam cita opera.
Nu Olivera video ir tāds populistisks tam var piekrist, bet jēga jau tam ir tikai, lai liktu padomāt un aizdomāties. Mājsaimniecēm `uh` un `ah` fonā palīdz labāk uzvert lietas ) tā pat kā komēdijās, kad liek smieklus, lai zinātu, kad jāsmejās, bet nu tāds ir informācijas pasniegšanas stils konkrētā gadījumā un katram ir tiesības izvērtēt un izvēlēties, kas no pasniegtā ir būtisks viņam.
Man jau iepriekš bija jautājumi par Rimi gaļu, bet kad noskatījos video tas man palīdz saprast par gaļas kvalitāti, ko, iespējams, es saņemu. Varbūt arī starpsecinājumi ir neprecīzi, bet gala secinājums ir, ja grib 100% labas liellopa gaļas, tad nevajag pirkt to, kur pats pārdevējs nespēj atbildēt kāpēc gaļa ir tik lēta.
Man nevajag, lai gaļā būtu klāt ne soja, ne sāls, ne krāsvielas vai kaut kādi mazgāšanas līdzekļi. Ja es gribu, ko pagatavot es pats piebēršu gan sāli gan soju un citu drazu, ja uzskatīšu par vajadzīgu. es tagad runāju par to, ko pērk veikalā.
Par Makdonaldu šie argumenti nestrādā, jo, ja tu pērc jau pagatavotu ēdienu, tad pavārs pats izlemj par servējamā ēdiena saturu un naivi būtu domātai, ka kotlete ir tikai un vienīgi 100% gaļa.
Kāpēc es pērku liellopu - tāpēc, ka tas nav tik taukains kā cūka. Es nesaku, ka viena vai otra gaļa ir labāka, nē, ne par to ir stāsts. Bet ja konkrētā gadījumā es negribu ēst treknu ēdienu, tad, ja es pērku liellopu tad es nesagaidu, ka tā ir pagatavota no kopā savāktiem lopa taukiem, cīpslām un citiem atgriezumiem, ka ir samalti kopā, aplieti ar kādu ķīmisku savienojumu (varbūt arī nekaitīgu) un pasniegts kā augstākā labuma Llopa gaļa. Katra paša izvēle ir ko ēst, bet tāds video tikai nedaudz ieskicē patiesību par to, ko tu ēd.
Vienā krievu raidījumā par burgeriem bija parādīts, ka pašām par sevi burgera sastāvdaļām nav nevainas, bet savienojot tās kopā rodas bummm....mmm. Salīdzinājums- tāpat kā zāles vai sprāgstviela - atsevišķas sastāvdaļas ir nekaitīgas, bet kad saliek kopā - tās pārtop indīgas, konsarigēnas vai sprādzienbīstamas.
Vislielāko kaitīgumu ēstuvēs piešķir tieši trīs sastāvdaļas - majonēze, eļļa un kola (principā jebkurš cukurūdens).