Klājiet vaļā, kādi ir interesantākie augļi, kurus esat ēduši, un kurus gribētu nogaršot, bet vēl nav sanācis.
Mani uz šo tēmu uzvedināja RX bagāžas tēmā pieminētie mangostīni, kas ir tiešām ļoti garšīgi augļi, bet (atšķirībā no pie mums salīdzinoši visai bieži pieejamajiem rambutāniem) Eiropā praktiski nedabūjami. Ar durianiem mūsdienās vairs laikam nevienu nevar pārsteigt, tomēr statistikas pēc - principā man viņi garšo un arī īpatnējā smarža pārāk netraucē, lai gan nevarētu teikt, ka patīk. Pie eksotiskākiem, kas ir ēsti, varētu nosaukt Āzijā nopērkamos čūskaugļus jeb salakus - interesanta izskata augļi ar patīkami saldskābu garšu. Pie vēl nenogaršotajiem - Šrilankas wood apple. Lasīti visādi interesanti apraksti, bet pašu augli vēl nav sanācis sastapt. Lai gan ir bijušas viesnīcas Āzijā, kur brokastīs dota šo augļu sula (galīgi nebija garšīga - tāds brūns traukūdens; varbūt nebija pareizā sezona). Ā, un pie neēdamajiem es varētu pieskaitīt džekfrūtus. Manuprāt, ja nu ir kāds tiešām negaršīgs auglis, tad tas ir šis par desertaugli nomaskējies sīpola un ķiploka krustojums
Džekfrūtus tieši gribēju izcelt otrajā vietā aiz mangostīniem. Patīk saldi skābenā garša, bet ir reti sanācis nopirkt patiešām gatavu un baudāmu augli. Varbūt arī tev sliktā pieredze ar negatavu vai pārgatavojušos augli radīja stereotipu?
Pēdējā ceļojuma atklājums "macadamia nuts". Kodols ne par cietu, ne par mīkstu (nelīp zobos), patīkama garša. Čaula tik cieta, ka pārdevēja tirgoja šos riekstus ar iezāğējumu, kurā ielikt līdzi dotu lauznīti. Nācās audzināt raksturu, lai visus neapēstu pirmajā reizē un atvestu našķi mājiniekiem.
Makadamijas riekstus (lobītus) taču var nopirkt Latvijā cik uziet. Vieni no dārgākajiem gan. Diez vai riekstiem, atšķirībā no augļiem, garšas īpašības transportējot un uzglabājot var būtiski mainīties.
Nav varbūt pats eksotiskākais auglis (jo dažreiz ir nopērkams arī LV, vakar RIMI par 3.80€/kg iepirku), bet daudzi nezin par tādu Feihua. Mums kopš bērnības, kad fāteris viņus veda no Vidusāzijas, viņš ir cieņā. It īpaši sablenderēts ar cukuru
Madeirā pirkām tādu ananas-banana vai banana-ananas. Izskats kā banānam, bet zvīņas kā ananāsam. Kad gatavs, arī garšoja kā ananāss ar banānu kopā.
Madeirā pirkām tādu ananas-banana vai banana-ananas. Izskats kā banānam, bet zvīņas kā ananāsam. Kad gatavs, arī garšoja kā ananāss ar banānu kopā.
Latviski Garšīgā monstera. Monstera deliciosa. Labi aug arī iekštelpās. No negataviem augļiem būtu jāatturas, sevišķi nieru slimniekiem, jo tie satur daudz oksalātu. Indīgas arī lapas. Gatavam auglim nav ne vainas, gards.
Kolumbijā viesnīcās nogaršojis daudzas svešādas, bet ļoti garšīgas augļu sulas, iepirku veikalā 10 veidu augļus, kurus nekad nebiju redzējis., lai gan Āzijā ir būts vismaz 10 ceļojumos dažādos Āzijas nostūros, un vienmēr ir bijusi par to interese.
Nopirku lulo, guanabana, pitahija, arbola, araza, caimito, gulupa, granadila, nispero un zapote. Labi, ka ir veikala bildes ar nosaukumiem. Viens bija ļoti garšīgs. Kādi 4 ēdami. Puse bija daivainām ne īpši garšīgi.
Visticamāk, ka nemācēju pagatavot vai tie nebija gatavi.
Nākotnē palicie viens auglis ko gribu nogaršot. - miracle froot no melnās Ārikas. Pēc augļa citrons garšojot kā šokolāde utt.
http://www.crfg.org/pubs/ff/miraclefruit.html
Madeirā pirkām tādu ananas-banana vai banana-ananas. Izskats kā banānam, bet zvīņas kā ananāsam. Kad gatavs, arī garšoja kā ananāss ar banānu kopā.
Madeira izceļas arī ar īpašām marakujas šķirnēm (mango, zemeņu, banānu u.c.), daudzas izcili garšīgas. Ā, un vēl Madeirā bezmaz katrā sētmalē aug čerimojas, kas pašas par sevi varbūt nav nekas izcili eksotisks (nopērkamas arī pie mums), bet Madeirā, man liekas, viņas izaug sevišķi lielas Gatavām ir tāda sviestaini graudaina tekstūra (līdzīga pārgatavam bumbierim) un patīkama garša, bet negatavas var viegli nogatavināt.
RX, jā, makadāmijas rieksti vislabākie Taizemē stipri lētāki nekā pie mums un man jau liekas, ka tomēr arī labākas kvalitātes.