Radās doma ierīkot tēmu par īpaši atmiņā palikušām vietām kur ir ēsts ceļojumu laikā un labprāt atgrieztos vēl un vēl.
Divi neseni piemēri no maniem ceļojumiem:
1. Kabbas restaurant, Phnompeņa. Sānu ieliņā netālu no nacionālā muzeja. Ļoti labs gan Āzijas, gan Eiropas ēdiens, patīkams iekārtojums un īpaši draudzīga apkalpošana. Arī diezgan lēti, ja neaizrausies ar kokteiļiem vairāk par 10$ būs grūti apēst.
2. Glenary's, Dārdželinga, Indija. Šī ir vietējā leģenda uz galvenās ielas. Pastāv nu jau tuvu simts gadiem, bet tiešām arī attaisno slavu. It īpaši vakariņu laikā liekas ka Britu impērija vēl arvien eksistē... Ēdiens indiešu, ķīniešu un Eiropiešu. Mēs bijām divreiz, vienreiz ēdām indiešu, otreiz ķīniešu (protams drusku indianizēti) un atsauksmes vislabākās, bet visvairāk šeit paliek atmiņā atmosfēra, vienlaicīgi moderna un arhaiska. Līdzīga veida "iestāde" Eiropā, ja pat tādu varētu atrast, maksātu smuku naudiņu. Šeit viss tas pasākums 15-20 eiro diviem. Skaidrs Indijas laukos var paēst garšīgi arī daudz lētāk, bet es tikuntā iesaku ja kādreiz gadās kādam no jums tur būt.
Vēl kādam ieteikumi par šo tēmu?
Bijām apmetušies Taizemes Koh kood salā uz nedēļu un kādas 5 reizes gājām uz Chiang Mai restorāniņu - necils ģimenes iestādījums, zemas cenas, lielas, garšīgas porcijas. Viss ko nomēģinājām bija labs, īpaši zupas un zaļais karijs. Neliela problēma gan bija komunikācijā, jo brīžiem šķita, ka darbinieki nesaprot pat elementārus vārdus angļu valodā (piemēram: rice).
Mīkstākie steiki, ko savā mužā esmu ēdis (un viens no labākajiem aliem arī ) bija Houten Clara Antverpenē, nebija gan lēti.
Forši fish&chips bija City Restaurant Edinburgā. Porcija milzīga - pietiek diviem.
Fritētas jūras veltes Cinque Terre. Tas ir "street food", ko dod līdzi ņemšanai. Tās ir nepiedodami garšīgas, pašas kūst mutē - anšovi, kalmāri, mīdijas, garneles. Bijām 2 vietās: Monterosso "Il Bocconcino" (blakus dzelzceļa stacijai) un Riomaggiore "Mamma Mia" (uz galvenās ieliņas). Porciju par 10 eiro viena nespēju visu apēst.
Langkawi: The Lighthouse Restaurant. Pantai Cenang, Kedah, 07000 Pulau Langkawi, Malaizija
Nezinu, ko viņi piebēra tai jūras velšu zupai, bet mēs speciāli ņēmām taksi, lai no otra salas gala vēlreiz te atbrauktu. Tas gan bija pasen un varbūt brīnumpavārs jau nomainījies.
Vēl man turki stāsta leģnedas par dāžām kebabnīcām, kur vietējie stāvot garās rindās, lai dabūtu savu gardumu. Solīja nakamajā komandējumā aizvest, bet paprasīšu adreses jau tagad. Ja kāds pirms manis tur nonāks, vajadzēs atsauksmes.
Berlīnes Ach Niko Ach uz Kūdamma, vienmēr esam atgriezušies ne tāpēc, ka bez maksas lej Ouzo (nekas jau nav bez maksas), bet atmosfēra (oficiantu sirtaki un sadziedāšanās, protams ir marketinga triks), gardi ēdieni un nav dārgi!
Viena no tādām kebabnīcām, kur pat vietējie stāv rindā un stāv pat 30min. ir Cevat Iskenderoglu Ataturk cd 60, Bursa (zilas krāsas izkārtne galvenais orientieris, lai būtu oriģinālais iskender kebabs).
Dod praktiski 3 ēdienus - iskender kebabs parastā porcija, pusotra porcija un vēl bij kauts kāds gaļas ēdiena piedāvājums. Iekārtojums askētisks, bet tas netraucē, jo galvenais jau ir kebabs un labāks pagaidām nav ēsts.
Atmiņā palikuši
Jaunzēlāndē, Fergburger 42 Shotover St, Queenstown 9300, New Zealand, kur ir ļoti garšīgi burgeri un garas rindas gan ar tūristiem, gan ar vietējiem. Nav lēti, beti Jaunzēlāndē nekas nav lēti...
Tenerifes sala, Calle Dique, 1, 38120 San Andrés, Santa Cruz de Tenerife, Spain vienkārša lokālā ēstuve BAR LOS CHURRITOS, kas visu laiku pilna ar vietējiem. Atmiņā palika kaut kāda fritēta baltā zivs, kas bija baigā garšas bomba. To visi tur ēda.
Gruzija, Tbilisi, Phaetoni, Beliashvili Str, Tbilisi, Georgia. Tur 1.stāvā ir restorāns (neesmu bijis), pagrabā ir kroga tipa ēstuve, kur bija garšīgākie gaļas ēdieni, salīdzinot ar vairāk kā 20 citiem vietējiem restorāniem.
Gruzija, Tbilisi, Tsiskvili, Akaki Beliashvili 75 | Akaki Beliashvili 75, Tbilisi 0159, Georgia. Labs restorāns ar bagātu kultūras programmu: vietējās dejas, dzied u.tml.
Jau daudzkārt priecēja restorāns VIVA (meksikāņu virtuve Kambodžā), pilsētā Siem Reap, slavenajā pub street.
Atrodas te - https://goo.gl/maps/cyRW3Pkpqk92
Kurš teiks, kurš tad ēd Kambodžā meksikāņu ēdienus - man garšo un es ēdu
Protams, ir vēl daudz kur ēsts lieliskās vietās, piemēram, Jeju salā Dienvidkorejā, bet tieši kur tas bija, pateikt vairs nav iespējams, pārāk sen tas bija. Viedtālruņu ēra vēl nebija sākusies.
Krabi, precīzāk Ao Nang, Thhanon Nopparat Thara, ir šis vienkāršais restorāniņš. Piecu dienu laikā tur 7 reizes bijām, vienmēr īpaša apkalpošana un svaigs ēdiens. Reizēm likās, ka kaut kas paliek tulkojumā, bet apmierināti bija visi.
Gardēžiem varu ieteikt restorānu Due Colombo (www.duecolombe.com) Ziemeļitālijā, netālu no Iseo ezera. Labākā dzirkstošo vīnu saderība ar ēdienu.
Tenerifē ir desmit māju miests San Miguel de Tajao, kurā ir kādi 10 jūras velšu restorāni. Vienu no tiem apmeklējām. Paelja vienkārši burvīga! Ja gribas zivi vai jūras mošķus, tad tos izvēlas no vitrīnas, nosver, un uzreiz pagatavo. Cenas vidējas.
Vieta samērā nomaļa, tūristu gandrīz nav, bet uz vakariņu laiku tauta sarodas diezgan kuplā skaitā.
Tenerifē ir desmit māju miests San Miguel de Tajao, kurā ir kādi 10 jūras velšu restorāni. Vienu no tiem apmeklējām. Paelja vienkārši burvīga! Ja gribas zivi vai jūras mošķus, tad tos izvēlas no vitrīnas, nosver, un uzreiz pagatavo. Cenas vidējas.
Vieta samērā nomaļa, tūristu gandrīz nav, bet uz vakariņu laiku tauta sarodas diezgan kuplā skaitā.
Arī ir būts šajā ciematā. Vietējais taku zinis ieteica restorānu Manolo II, kur bijām 4-5 reizes un nebija vēlmes iet uz citu restorānu. Zivju vitrīnā viss maksāja 25eiro/kg vai ēd kalmāru, garneles vai kaut kādas vietējās reņģes.
Bergamo picērija Da Nasti Pizzeria Capri ir tā vieta uz kuru, varētu teikt, speciāli braucam no Rīgas. Picēriju vada ģimene vismaz 2 paaudzēs. Picērija pilna piektdienu un sestdienu vakaros. Picas ļoti labas.
Vegan V vegānu restorāns Tallinā un turpat blakus esošais Rataskaevu 16 ir restorāni, kuru dēļ var braukt uz Tallinu.
Tbilisi ļoti patika hipsterīgais restorāns Purpur, viens no retajiem, kurā nepasniedz gruzīnu ēdienus (dzīvojot Gruzijā piegriezās).
Tbilisi Organique Josper Grill Bar ir vieni no gardākajiem veģetārajiem burgerie, kādi jebkad ēsti.
Filipīnas Puerto Princesa vegānu/veģetāriešu restorāns Namaskar Vegetarian - par cik palikām vienu nakti, tad ēdām uzreiz 2 reizes - gribējās pēc iespējas vairāk pagaršot, jo viss dikti gards. Vieta necila, necilā vietā - sieva negribēja iekšā iet.
Londona The Palomar - vienkārši ejot pa pilsētu sagribējās paēst un atradām dikti foršu vietu - ēšana pie letes, laikam bija arī galdiņi - ļoti labas atmiņas.
Vai nevajadzēs drīz kaut kādu dalījumu pa valstīm vai vismaz reģioniem? Citādāk drīz būs grūti atrast vajadzīgo.
Restorāns SanktPēterburgā pie Pētera Pāvila cietokšna - Korjuška. Patīkama atmosfēra, laba apkalpošana, laba virtuve un fantastisks skats pāri upei uz Ziemas pili, uz Vasilija salu. Īpaši, kad satumst un pamazām iedegas gaismas. Tā skata dēł vien ir vērts uz turieni aiziet. Cenas nav no lētākajām, bet nu aptuveni Rīgas klusā centra cenu līmenis. Nekas kosmisks.
Forši fish&chips bija City Restaurant Edinburgā. Porcija milzīga - pietiek diviem.
Barselona = Restaurante Salamanca, ģimenes uzņēmums, teicama apkalpošana, svaigas, gardas jūras veltes https://restaurantesalamanca.es/
Isle of Skye - tikko pārbrauc pār tiltu, kreisajā pusē ir miests. Atkal lieliskas jūras veltes, kā arī tipiskie Britu/Skotu krogus ēdieni http://www.saucymarys.com/