Par Beļģijas aliem

9 atbildes [Pēdējā ziņa]
Juris
Nav tiešsaistē
Kopš: 29/10/2008
Ziņas: 12982
Manīts: pirms 39 min
Kur: RIX

Uzrakstīju atbildi uz personisku jautājumu šajā sakarā, bet nolēmu ielikt te, lai visiem pieejama.


Tātad – alus ir beļģu nacionālais dzēriens, kaislība un bezgalīgas jaunrades joma – ir simtiem dažādu šķirņu, kas tiešām arī garšo dažādi, turklāt nepavisam ne pēc tā, ko parasti saprot ar jēdzienu «alus», un gatavošanā viss ir pieļauts – raudzēt ar tiem raugiem, kas nosēžas no gaisa, pievienot dažnedažādas garšvielas un piedevas, raudzēt vairākkārt, utt.

Īsumā – vajadzētu pagaršot Chimay, Rodenbach, Orval, kādu Labmic, Rochefort, Westvleteren, La Chouffe, Corsendonk, Hoegaarden, Delirium Tremens, De Koninck, Kwak un Verboden Vrucht, noteikti kāds no tiem garšos.

Sīkāk par stiliem.

Baltalus (witbier)
Gatavošanā izmanto kviešus, un, atšķirībā no vācu Weißbier, pievieno dažādas garšvielas, bieži vien koriandru, kā rezultātā rodas atsvaidzinošs dzeriens ar «puķainu» garšu. Slavenākais ir Hoegaarden, bet tikpat labi ir Brugse Wit, Witekerke Wit un citi Wit. Visbiežāk tie ir necaurspīdīgi rauga klātbūtnes dēļ. Īpatnēji un stiprāki kā parastie baltali ir Hoegaarden Gran Cru un Verboden Vrucht.

Lambic
Īpatnība ir gatavošanā – tā vietā, lai pievienotu raugu, alus mucas atstāja atvērtas, un tās sarūgst no tā rauga, kas lidinās gaisā. Smile Tādas rauga sugas esot tikai Briseles apkārtnē, tāpēc to principā nevarot gatavot citur. Vēl interesanti tas, ka raudzēšana notiek divus vai pat trīs gadus. Tīrs labmic ir ar stipri skābu garšu un maz izplatīts, pie tā garšas ļoti jāpierod, lai spētu novērtēt. Izplatītāks ir geuze, kurā sajaukti dažāda vecuma lambic, līdz ar to garša maigāka. Faro ir ar cukuru saldināts un atšķaidīts lambic, pūristiem nepatiks. Visslavenākie ir lambic ar augļu sulu piedevām, ķiršu (kriek), aveņu (framboise), persiku (peche), upeņu (cassis) un citi. Tīru lambic gatavo Cantillon darītava, no citiem veidiem slavenākie ir Timmermans, Mort Subite, Belle-Vue un Lindemans.

Trappistu klosteru alus (trappist)
Alus, kas gatavots trappistu (cisterciešu ordeņa atzars) klosteros. Ar darīšanu tiešām nodarbojas mūki (atšķirība no daudziem citiem «abatiju» aliem, kur alus darītavām vienkārši noslēgts līgums ar vietējo abatiju par tās vārda izmantošanu). Pasaulē ir tikai 7 šādas darītavas – piecas no tām Beļģijā – Rochefort, Orval, Westvleteren, Chimay un Westmalle – un divas Nīderlandē – Achel un Koningshoeven. Šie ali ir ar ļoti daudzslāņainu garšu, domāti vairāk izgaršošanai, ne slāpju remdēšanai, un stiprums bieži vien sasniedz 10–11°. Alus tie tirgots tikai tādos apjomos, lai uzturētu klosterus, nevis gūtu peļņu, un visstingrāk pie šī principa turas Westvleteren, kas alu pārdod tikai klosterī, iepriekš rezervējot, tikai individuāliem pircējiem, maksimāli 3 kastes vienam pircējam, un ar noteikumu, ka netiks pārdots tālāk. Iespējams, tas viens no iemesliem, kāpēc Westvleteren bieži vien atzīst par labāko alu pasaulē, un tā cena «melnajā tirgu» var būt pat 15-20 lati par pudeli.

Sarkanais alus
Tiešām sarkanā krāsā un ar skābenu garšu, izplatītākais ir Rodenbach, tāpat var mēģināt Bourgogne des Flanders, Petrus Oud Bruin.

Citas šķirnes, kuras grūti sistematizēt
Vēl protams ir lērums citu alu, kurus grūti ielikt kādā kategorijā. Ir Duvel, ļoti stiprs un dzidrs alus; La Chouffe ar mūžīgo rūķi uz etiķetes. Katrā reģionā un pilsētā ir savas ievērības cienīgas alus šķirnes, piemēram, Antverpenē De Koning, Brigē – Brugse Zot. Komerciālie abatiju ali – Grimbergen, Leffe, Maredsous, Affligem, Karmeliet, Corsendonk. Bush bier, stiprākais Beļģijā, 12°. Verboden Vrucht (aizliegtais auglis), slavens ar savu etiķeti, kur Ādams sniedz ievai alus glāzi. Kwak, galvenokārt pazīstams savas īpatnējās glāzes dēļ (protams, katrai beļģu alus šķirnei ir sava veida glāzes). 

Ko nav jēgas garšot
Jupiler, Stella Artois un Maes. To pašu var dabūt no jebkura cita alus konveijera visā pasaulē.

Kur to visu dabūt
Visvienkāršākais – veikalā. Jebkura Beļģijas lielveikalā dzērienu nodaļā būs vismaz 5-10 no nosauktajām šķirnēm.

No krogiem Briselē ieteicams A La Becasse (karte), pagalmā, netālu no Grand Place, tur jānomēģina Lambic Doux un Lambic Blanc, ko pasniedz māla krūkās. Turpat netālu ir Au Bon Vieux Temps (karte), arī pagalmā; šeit var dabūt izlejamo Westmalle Dubbel. Tie abi ir mūžveci krogi; jauns un izskata ziņā neizteiksmīgs, bet ar ļoti plašu izvēli ir Bier Circus (mājaslapa); man grūti iedomāties, kura šķirne tur nebūtu pieejama. No tradicionālām vietām vēl var izmēģināt A La Mort Subite (karte), kurā reiz tika darīts tāda paša nosaukuma alus – tagad tikai tirgots.

Trappistu alu var nogaršot arī attiecīgo klosteru kafejnīcās – Westvleteren – In de Vrede, Westmalle – Cafe Trappisten.

Buicis
Nav tiešsaistē
Kopš: 29/10/2008
Ziņas: 3816
Manīts: pirms 6 st
Kur: RIX.

Laikam jau ar vienu dienu nepietiek lai visus ieteiktos nobaudiitu Smile) Izklausas garshiigi Smile)

2017: RIX, FRA, LIN, MXP, AMS, AUH.
http://my.flightmemory.com/buicis

 

 

Juris
Nav tiešsaistē
Kopš: 29/10/2008
Ziņas: 12982
Manīts: pirms 39 min
Kur: RIX

Ar vienu dienu tiešām būs pamaz. Smile Kaut gan – no katra stila var paspēt pamēģināt vienu un secināt, kurā virzienā nākamreiz pētīt tālāk. Kad Eiropā vēl nebija vājprāts ar šķidrumiem rokas bagāžā, drošībnieki ar sajūsmas saucieniem pētīja manu somu saturu savos ekrānos. Grin

Randoms
Lietotāja Randoms attēls
Nav tiešsaistē
Kopš: 03/12/2008
Ziņas: 429
Manīts: pirms 1 ned
Kur: Rix

Arī no personīgās pieredzes - nākamais rīts pēc tam, kad notikusi beļģu alus degustācija, ir ļoti smags Smile
Mazliet nokauj tas, ka, ieejot veikalā (nu, nejau katrā, protams), var atrast vairāk nekā 300 alus šķirnes, turklāt lielākajai daļai no tām ir speciāli alus kausi, tā kā - tas ir vesels pasākums. Kas tik tur nav atrodams.. t.sk., piemēram, visādi augļu ali (banānu alus, marakujas alus..), n-tie ķiršu ali (kriek) u.t.t.
Man Briseles lidostā bija līdzīgi kā Jurim.. drošībnieki smīnēdami pētīja manu bagāžu Smile Žēl, ka šitais pasākums ir izbeidzies.

Juris
Nav tiešsaistē
Kopš: 29/10/2008
Ziņas: 12982
Manīts: pirms 39 min
Kur: RIX
Par tām 300 alus šķirnēm – tieši tā, var veikalā nedaudz apjukt, un tāpēc arī radās šis īsais ieskats, lai cilvēks var sagatavoties un nesanāk iegādāties 5 gandrīz vienādus alus, no kuriem neviens īsti neiet pie sirds. Es gan teiktu, ka jebkurā Delhaize vai Colruyt (lētāks) lielveikalā izvēle ir vairāk nekā pietiekoša visiem, varbūt izņemot pašus izsmalcinātākos baudītājus, līdz ar to specializētos alus veikalus var apmeklēt ekskursijas, ne iepirkšanās nolūkā.  

Jā, beļģu ali ir stipri, jāuzmanās nepārspīlēt, lai nav nomācošu seku…

Wentis
Lietotāja Wentis attēls
Nav tiešsaistē
Kopš: 17/04/2010
Ziņas: 36
Manīts: pirms 45 ned
daysleeper
Lietotāja daysleeper attēls
Nav tiešsaistē
Kopš: 14/07/2009
Ziņas: 190
Manīts: pirms 2 ned
Kur: Salaspils, Rīga

Bloga raksti par ceļošanu, lētajām aviobiļetēm, viesnīcām un ceļojumu apraksti http://salidziniviesnicas.lv/blog/lv

Viesis2
Nav tiešsaistē
Kopš: 04/06/2009
Ziņas: 56
Manīts: pirms 1 gads

Lieku reizi gribētu pievērst uzmanību arī skaistajām un ārkārtīgi dažādajām beļģu alus glāzēm. Brīnišķīgas collectibles.

321
Tiešsaistē
Kopš: 25/06/2011
Ziņas: 1161
Manīts: pirms 3 min
Kur: Barcelona

Ir vērts pagaršot tumšos alus, pēctam gaišos vairs negribās dzert

Ir saldāki un nesaldi (Tumšais Brengulis ir ļoti slikts tumša alus paraugs, Latvijā labs ir Piebalgas Lux, Bauskas Tumšais, Valmiermuižas Ziemas utt)

Man labāk garšo eili nekā porteri

IPA ir baigi labie... šie gan nav tieši tumšie, bet alus ar visādām citrusu utt niansēm (nav nekāds sakars ar lētajiem beershake)

Man baigi patika Leffe Tumšais Ziemassvētku Briseles lidostā...

--

Meklēju citu informāciju un pamanīju šo tematu Smile

n/p
Joziks
Lietotāja Joziks attēls
Nav tiešsaistē
Kopš: 11/06/2009
Ziņas: 346
Manīts: pirms 19 st

Vecrīgā Mārstaļu ielā ir beļģu alus krogs Bon Vivant. Man patika atmosfēra un alus dievīgi garšīgs!